Σάββατο 31 Μαρτίου 2007

Ο Κόσμος της Σοφίας Jostein Gaarder







Ο Κόσμος της Σοφίας

Jostein Gaarder

Είναι, όμως, πολύ πιθανό να σκοντάψεις κάποτε πάνω στον ίδιο σου τον εαυτό. Μπορεί να σηκωθείς μια ωραία μέρα και να δεις τη Σοφία με άλλα μάτια. Μπορεί, μάλιστα, αυτό να σου συμβεί ακριβώς κάποια φορά που θα περπατάς μέσα στο δάσος.
Σελίδα 29

Γιατί η αληθινή γνώση έρχεται πάντα από μέσα μας. Δεν μπορούμε να την πάρουμε απέξω, όπως και δεν μπορούμε να την μεταδώσουμε στους άλλους σταλάζοντάς τη μέσα στο κεφάλι τους. Μόνο η γνώση που έρχεται από μέσα μας είναι η αληθινή γνώση.
Σελίδα 88

Τι γνώμη έχεις, Σοφία; Θα μπορούσες να ζήσεις ευτυχισμένη κάνοντας διαρκώς πράγματα που βαθιά μέσα σου θεωρείς λανθασμένα και άδικα; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λένε ασταμάτητα ψέματα και κλέβουν και συκοφαντούν άλλους. Εντάξει, το παραδέχομαι! Αλλά το κάνουν επειδή δεν ξέρουν ότι είναι λάθος – ότι είναι άδικο, αν θέλεις. Νομίζεις, όμως, ότι αυτός ο τρόπος ζωής τους κάνει ευτυχισμένους; Ο Σωκράτης πίστευε πως όχι.
Σελίδα 93

Τίποτα δεν μαθαίνουμε σχολείο… Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σ’ ένα δάσκαλο και σ’ έναν πραγματικά φιλόσοφο είναι πως ο δάσκαλος νομίζει ότι ξέρει ένα σωρό πράγματα και προσπαθεί διαρκώς να τα χώσει μέσα στα κεφάλια των μαθητών του, ενώ ο αληθινός φιλόσοφος προσπαθεί να μελετήσει και να καταλάβει τα πράγματα μαζί με τους μαθητές του».
Σελίδα 94

Το ίδιο κάνουμε και μέσα στο κεφάλι μας: ξεχωρίζουμε μέσα στο μυαλό μας τα πράγματα που είναι φτιαγμένα από πέτρα και τα βάζουμε χωριστά. Διακρίνουμε τα έμψυχα από τα άψυχα, διακρίνουμε τα «φυτά» από τα «ζώα» και από τους «ανθρώπους».
Σελίδα 142

2 σχόλια:

  1. katapliktiko biblio.an to diabasoun oloi oi ellines isos allaxoun polla pragmata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό τον καιρό ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το βιβλίο και μπορώ να πω πως η ανάγνωσή του κυλά τόσο όμορφα, σαν ταξίδι στον κόσμο της γνώσης. Μακάρι να μπορούσαμε να το διαβάζαμε όλοι μας αυτό το βιβλίο, να μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στον μαγευτικό κόσμο της φιλοσοφίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή